luni, 17 decembrie 2018

Cand ai aflat ultima data ceva interesant?


In organismul uman, multitudinea de celule, fiecare cu atributii clar delimitate, este cea care pune in functie toate mecanismele necesare producerii de energie si sustinerii vietii. Data fiind natura particulara a fiecareia dintre acestea, nicio celula nu isi poate rescrie ori schimba functiile, ci ramane tributara aceluiasi scop pana cand aceasta este indepartata prin fenomenul de moarte celulara. Prin urmare, calitatea care diferentiaza celulele stem de restul populatiilor prezente in corp este tocmai capacitatea acestora de a prelua forma si functia oricareia dintre ele, in scopul regenerarii celulare si tisulare.

Metamorfoza celulelor stem in organism
Odata cu activarea acestora in organism, celulele susa actioneaza pentru a inlocui orice element care a fost degradat, fie datorita cauzelor externe (rani, accidente) fie datorita aparitiei anumitor boli (leucemii, anemii, boli congenitale etc). De asemenea, si in momentul apoptozei tot celulele stem sunt cele care intervin, favorizand regenerarea (procedeu care este totusi influentat si de alti factori, precum aportul de nutrienti consumat sau stilul de viata lipsit de excese de orice fel) fapt care duce la stoparea fenomenelor de imbatranire prematura. In vederea descoperirii si a altor moduri in care acestea sunt benefice pentru organism, intra pe stemsure.ro si citeste despre celulele stem.

Progrese ale stiintei
Odata cu descoperirea capacitatii de metamorfoza extraordinara a acestui tip de celule, nevoia de includere a acestora in tot mai multe experimente a crescut, dat fiind progresul remarcabil ce a fost observat in tratarea bolilor din sfera hematologica, precum si luarea in vedere a altor patologii ce ar putea fi ameliorate pe aceeasi cale. Astfel, s-a constatat faptul ca celulele stem embrionare, deci cele prezente in sangele cordonului ombilical in fazele incipiente ale sarcinii, prezinta un grad de diferentiere mai mare decat cele extrase de la persoanele adulte (din sangele periferic sau din maduva spinarii). De asemenea, datorita considerentelor etice, care nu permit recoltarea ce are ca unic scop cercetarea acestora, o solutie de compromis a fost cea mai buna metoda pentru ca cercetarea sa poata continua. Ca rezultat, au aparut celulele pluripotente induse, ce beneficiaza de aceleasi proprietati ca si cele embrionare dar, spre deosebire de acestea, nu provin dintr-un embrion.

Aplicatii in medicina
Desi celulele stem au constituit pana in prezent o componenta importanta a terapiilor experimentale, acesta nu este singurul rol al acestora, fiind folosite in mod curent in tratamentul a peste 70 de boli. In plus, odata ce a fost descoperita disponibilitatea acestora atat pentru transplantul autolog cat si pentru cel alogen, cererile de recoltare a celulelor susa din cordonul ombilical au crescut exponential. Daca si tu vrei sa te informezi cu privire la beneficiile acestei proceduri intra pe stemsure.ro si citeste despre celulele stem si despre modalitatile in care acestea actioneaza in interiorul corpului uman pentru a il vindeca.